2012. október 12., péntek

Katica torta


Ez egy elég látványos kis torta, de ahhoz képest igazán nem nehéz.
Egy lányos szülinapnak biztosan a kedvence lesz!
A katica házához egy 20 cm-es (félgömb alakú) üvegtálra lesz szükségünk, illetve akkorára, amekkora katicát akarunk:) Ez a recept ekkorára íródott.
Minden tortát ajánlatos előző este elkészíteni, hogy a krém jól meg tudjon szilárdulni benne és össze tudjon állni a torta. Ez erre a tortára különösen igaz, mondhatni elengedhetetlen.
A díszítés pedig csak ezután, másnap következhet.

Piskóta:

- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt

Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk.
Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá. A tojássárgákat a cukkoral keverjük habosra, majd keverjük hozzá a lisztet. Legvégül forgassuk bele óvatosan a tojásfehérjehabot.
Süssük meg a piskótalapot kb 15-20 perc alatt 160-180 fokon.

- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt

Béleljük ki a 20 cm-es tortaformát sütőpapírral.
Az előzőekhez hasonlóan piskótalapot sütünk ebben is.

Krém:

-2 csomag főzős puncs ízű pudingpor (vagy eperízű)
-8 ek cukor
-8 dl tej

-2 dl Hulala habtejszín

Megfőzzük a pudingot és kihűtjük. Majd a tejszínt habbá verjük és a hideg pudinggal összekeverjük.

Ha kihűltek a piskóták, elkezdhetjük összeállítani.
A 20 cm-es, félgömb alakú tálat (az enyém egy üvegtál) kibélelünk folpackkal. Minden oldalon bőven lógjon túl, hogy majd rá tudjuk hajtani a végén a tetejére és le tudjuk zárni vele az egész tortát.
A gáztepsiben sült piskótából levágunk egy akkora darabot, amivel kibéleljük a folpackkal bélelt tálat.
Ne legyen ráncos, ha kell vágjunk ki belőle, hogy szépen belefeküdjön a tálba.
A piskóta ne lógjon túl a tál oldalain, kb 1 centivel a teteje alatt végződjön.
A tál aljára jöhet egy réteg a krémből. Majd a tepsiből maradt piskótából tegyünk bele egy réteg tésztát megint, ha 2 darabból tesszük ezt, az sem gond.
Majd erre jöhet egy újabb réteg krém.
A végén zárásként a tortaformából kivesszük a piskótalapot és rátesszük az utolsó réteg krém tetejére.
A krémet úgy osszuk be, hogy másnapra maradjon még a torta külső megkenéséhez is egy kevés.
Ezután a túllógó folpackot minden oldalról ráhajtjuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Bevonat:

-500g piros marcipán
-300g natúr marcipán (ebből 150g lesz a feje, és 150g pedig kakaóval/vagy ételfestékkel színezve)

Már előző este,vagy akár 1-2 nappal előbb is, megcsinálhatjuk a fejét.
A fekete részekhez 150g natúr marcipánt kakaóporral vagy fekete ételfestékkel megszínezzük.
A megmaradt 150g natúr marcipánból golyót formázunk a fejéhez. A fekete marcipánból levágunk egy csíkot, amit a fejére helyezünk, valamint szemeket. A csápokhoz 2 fogpiszkálót vonjunk be fekete marcipánnal, a tetejére pedig 2 kis gömböt tegyünk. Pirosból lehet szájat tenni.

Amikor kivesszük a hűtőből a tortát, bontsuk ki a tetején a folpackot, majd borítsuk ki egy tálra, tálcára és húzzuk le az egészről a folpackot. Javaslom, hogy a tálcát szorítsuk a gömbtálunk tetejére és úgy fordítsuk meg és borítsuk ki a tortánkat.
Ezután kenjük meg a maradék krémmel kívül a katica hátát.
Nyújtsuk ki a piros marcipánt, majd borítsuk be vele a tortát.
A fekete marcipánt is nyújtsuk ki és vágjunk le belőle egy csíkot a katica hátára. Majd kis pogácsaszaggatóval vágjuk ki a pöttyöket. Nedvesítsük be, majd illesszük a katica hátára ezeket.
Lábakat is sodorjunk feketéből.
Ezután a pirosból készítsünk egy csíkot, amit a torta tövéhez teszünk, és villával barázdákat nyomhatunk bele, díszítés gyanánt.
Illesszük hozzá a fejet és kész is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...