2013. február 19., kedd

Red Velvet sütinyalóka



Amikor elkezdtem csinálni a Red Velvet tortát, eszembe jutott, hogy ebből sütinyalókát is kellene.
Ez a piskóta annyira, de annyira jó, hogy mindent ki kell próbálni vele.:D

Hozzávalók 15-20 darabhoz:

A Red Velvet piskótához:

125g vaj
100g étcsoki
250g finomliszt
250g barna cukor
1 ek. kakópor
1/2 tk. szódabikarbóna
csipet só
1 tojás
100g natúr joghurt
25 ml piros ételfesték
1,5 dl forrásban lévő víz

A sütinyalókákhoz:

mascarpone
3 tábla Milka fehércsoki
étolaj
ételszínezékek
pálcikák (nyalókás, saslik, hurkapálcika, teljesen mindegy)
szóráshoz kókuszreszelék

1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es).
2. Vajazzuk ki egy tortaformát, de akár kisebb tepsi is lehet, teljesen mindegy, milyen alakúra sütjük. 
2. Egy edényben olvasszuk össze a vajat a csokival.
3. Tegyük keverőtálba a lisztet, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót.
4. Keverjük össze a joghurtot a tojásokkal.
5. A száraz hozzávalókhoz öntsük hozzá a joghurtos tojást, az olvasztott csokit és a forrásban lévő vizet, majd az ételfestéket. (én természetes ételfestéket használtam, így talán nem lett olyan intenzív vörös színe, de pl erősebb ételfestékekből szerintem kevesebb is elég. DE: természetesen el is hagyható, csak akkor nem lesz Red Velvet a piskótánk:))
6. Öntsük a sütőformába a tésztát, majd 30 percig süssük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem ragad tészta.
7. Ha megsült és kihűlt, összemorzsoljuk a tésztát és belegyúrunk kb 3 ek. mascarponét. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Ha kell még krém, tegyünk bele. Formázzunk golyókat a tésztából és tegyük hűtőbe őket kb fél órára.
8. Olvasszuk fel a fehércsokit (én most mikróban tettem) egy kis olajjal, majd a pálcikák végét mártsuk bele és mindegyikre szúrjunk egy-egy sütigolyót. Tegyük őket hűtőbe egy kis időre, míg megdermed a csoki.

9. Az olvasztott fehércsokit osszuk annyi részre, ahány színt szeretnénk, majd keverjünk bele egy kis ételfestéket mindegyikbe. És jöhet a mártás. Egy kanálra vegyünk ki az olvasztott csokiból és forgassuk bele a nyalókákat, majd azonnal szórjuk meg kókuszreszelékkel. (vagy bármivel, amivel szeretnénk)
Szúrjuk hungarocell darabba és tegyük hűtőbe, míg a csoki teljesen meg nem keményedik rajtuk.

2013. február 13., szerda

Red Velvet torta



Már ezer éve ki akartam próbálni a híres Red Velvet tortát/sütit/cupcake-et...valamit...bármit..)
És hát eljött a nap. Láttam egy jónak tűnő receptet a GoodFood magazinban, gumicukor szívekkel, Valentin-napra.
Módosítottam néhány ponton az összetevőket, és mondhatom, valami isteni lett!
Egyértelműen új kedvencem született piskótát illetően! Red Velvet cake for President!!!:D

Hozzávalók:

A piskótához:

250g vaj
200g étcsoki
500g finomliszt
500g barna cukor
2 ek. kakópor
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. só
2 nagy tojás
200g natúr joghurt
50 ml piros ételfesték
3 dl forrásban lévő víz

A krémhez:

200g mascarpone
250g puha vaj
400g átszitált porcukor
2 tk. vaníliakivonat
1 vaníliarúd kikapart belseje

dekorációnak gumicukrok, szórócukrok, bármi

1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es).
2. Vajazzuk ki a tortaformá(ka)t. Ha valakinek merő véletlenségből nincs 4 db 18cm-es(vagy 20cm-es) tortaformája, akkor úgy számoljon a piskóta hozzávalóival, hogy abból 4 piskótalapot kell sütni, azaz egy laphoz a hozzávalók negyede szükséges. De összekeverhető egyszerre az egész tészta is, és akkor utána osszuk 4 felé. (Én a felét kevertem be egyszerre, mert 2db 18-as formám van, és egyszerre meg is sütöttem kettőt.)
2. Egy edényben olvasszuk össze a vajat a csokival.
3. Tegyük keverőtálba a lisztet, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót.
4. Keverjük össze a joghurtot a tojásokkal.
5. A száraz hozzávalókhoz öntsük hozzá a joghurtos tojást, az olvasztott csokit és a forrásban lévő vizet, majd az ételfestéket. (én természetes ételfestéket használtam, így talán nem lett olyan intenzív vörös színe, de pl erősebb ételfestékekből szerintem kevesebb is elég)
6. Öntsük a sütőformába a tészta negyedét, majd 30 percig süssük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem ragad tészta. Így készítsük el mind a 4 lapot.
7. A krémhez jól keverjük össze a mascarponét, a vajat, a cukrot, a vaníliakivonatot és a vaníliarúd kikapart belsejét.
8. Akkor kezdjük csak összeállítani a tortát, ha a piskótalapok már teljesen kihűltek. A lapok közé csak nagyon vékony réteg krémet tegyünk, a 3/4 része a külsejére maradjon.
9. Végül díszítsük cukrokkal vagy akár gyümölccsel a tortát.

2013. február 11., hétfő

Mákosguba torta



A recept eredetijét még karácsony előtt láttam a Szuflé magazinban.
Módosítottam néhány ponton (pl nem sütöttem tésztaalapot, csak a mákos gubából áll a torta), de alapvetően az ötlet onnan való.
Karácsonyra végül nem készült el, mert így is több kg süti jutott mindenkire, viszont most igen, lévén hogy sok a mákosguba-rajongó a családban.:)

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:

6 db kifli
6 dl tej
10 dkg kristálycukor
20 dkg darált mák
4 db tojássárgája

4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

1. A tejben keverjük el a kristálycukrot, a mákot és a tojássárgákat.
2. A kifliket vágjuk kis darabokra és öntsük le a mákos tejjel, keverjük jól össze, hogy a tejet jól be tudja szívni a kifli.
3. A sütőt melegítsük 170 fokra.
4. A tortaformát kenjük ki vajjal, majd tegyük bele a mákos gubát. Én bele is nyomkodtam kicsit, hogy ne legyen hézag sehol.
5. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét kezdjük el géppel habbá verni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor után verjük a habot egy ideig, míg a végén fényes, kemény habot kapunk.
6. Kenjük a tojásfehérjét a tortára, de úgy, hogy a tortaforma széléhez ne érjen, mert akkor sütés után nem fogjuk tudni leszedni róla a tortakeretet és széttörik a hab. (Én így is alulról felfelé toltam ki a  kész tortát a keretből, mert megnőtt a hab és nem fért volna át a kereten.)
7. Süssük 25 percig 170 fokon. Ha megsült, várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd nyugodtan hűtőbe is tehetjük. Csak hidegen tudjuk majd szépen szeletelni.

A mákosguba nem túl édes, de a hab igen, így a kettő együtt tökéletes ízkombinációt alkot.

A receptem a Gasztrovilág.hu-n is megjelent!


2013. február 7., csütörtök

Körtés, mandulás torta



A hagyományos gyümölcsös pite modern változata.

Hozzávalók:

500g linzertészta

5 körte meghámozva, magház nélkül, feldarabolva
25g barna cukor
fahéj

140g apró szemű zabpehely
50g liszt
50g őrölt mandula
100g barna cukor+ kevés a süti tetejének megszórásához
140g hideg vaj felkockázva
3 ek. méz

szeletelt mandula

1. Melegítsük elő a sütőt. (légkeverés:160 fok,villany: 180 fok, gáz: 4-es fokozat)
2. A tésztát nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelhessük a piteformát. Tegyünk a közepére sütőpapírt, és szórjunk rá sütőbabot (én sima szárazbabot szórtam rá) és süssük 20 percig.
3. Vegyük le róla a babot és a sütőpapírt, majd tegyük vissza még 10 percre a sütőbe.
4. Egy tálban keverjük össze a körtéket 25g barna cukorral és a fahéjjal és tegyük félre.
5. A zabpelyhet egy kicsit őröljük meg, hogy apróbb legyen, majd a liszttel, az őrölt mandulával, a 100g barna cukorral, a felkockázott vajjal és egy csipet sóval morzsoljuk össze. Ehhez "gyúrjuk" hozzá a mézet is.
6. A sütő hőmérsékletét növeljük 200 fokra (légkeverésnél: 180 fok, gáz: 6-os fokozat).
7. A körteszeleteket rendezzük el a megsült tésztán, majd a zabpelyhes tésztát egyengessük el rajta. (Én több darabra szedtem és úgy csináltam)
8. Szórjuk meg szeletelt mandulával és hintsük meg egy kevés barna cukorral, majd süssük 30 percig.



Recept: GoodFood magazin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...