2014. május 13., kedd

Csokitorta úrjagondolva

Ez a férjem gyerekkori kedvenc tortája.
Anyósom mindig ezt készítette a szülinapokra, így most közös családi erővel felkutatták a receptet, én újragondoltam a külsejét illetően és tádám, megleptem a születésnapján. :-)
Rum helyett persze lehet aromát is használni, de akkor kevésbé lesz jó hangulatú az ünneplés.:D

Hozzávalók:

Piskótához:

7 tojás
7 ek liszt
7 ek kristálycukor
késhegynyi szódabikarbóna

Krémhez:

3/4 l tej
35 dkg porcukor
10 dkg liszt
3 kk kakaópor
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
kb. 1 dl rum

Csokibevonathoz:

150 g étcsoki
150 g tejcsoki
250 ml habtejszín
250 g vaj

Elkészítés:

1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, mí kemény és fényes lesz.
2. Hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel további 4-5 percig verjük még. Végül hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ezzel már csak összeforgatjuk, könnyedén elkeverjük.
3. Sütőpapírral bélelt tortaformában sütjük kb 30 percig, 170 fokon. Ezután kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk.
4. Miközben a torta sül, megcsináljuk a krémet. Ehhez a tejből, a lisztből, a kakaóból, a vaníliával sűrű krémet főzünk, majd teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt krémet adagonként hozzákeverjük, rummal ízesítjük (ízlés szerint).
5. A lapokat megkenjük a krémmel, összeállítjuk a tortát és a hűtőbe tesszük, míg elkészül a csokibevonat.
6. A csokibevonathoz a kétféle csokit apró kockákra törjük. A tejszínt felforraljuk és a csokira öntjük, majd simára keverjük. Ha nagyjából lehűlt, darabonként belekeverjük a puha vajat is.
7. Most már csak az utolsó simítások vannak hátra. A csokibevonatot a tortára kenjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. Díszíthetjük csokidarabokkal, cukrokkal, gyöngyökkel, mogyoróval, dióval vagy akár gyümölccsel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...